Brems eksamenseksperimentet

Snart blir et par hundre tusen elever prøvekaniner for en eksamen som kan svekke muligheten deres til å vise kompetansen sin.

Det kan vi unngå hvis Utdanningsdirektoratet bremser planen sin om å gjøre skriftlig eksamen heldigital.

Mitt hovedanliggende er norskfaget. Her skal over hundre tusen besvarelser fra elever i grunn- og videregående skole vurderes basert på arbeid utelukkende gjort i et digitalt grensesnitt. Hvorfor er det et problem i en tid der teknologien har fått såpass fotfeste at de fleste makter å forholde seg til den?

Jo, blant annet fordi det kan se ut til at leseforståelsen går ned for hvert år teknologien brer om seg. I hvert fall den leseforståelsen gjennomsnittseleven har sjans til å tilegne seg når lesinga foregår på skjerm av sånne tekster som elevene stort sett leser på eksamen.

Lærerutdanningene skal sørge for at framtidige lærere ikke driver vranglære, men forskningsforankret undervisning, blant annet om når digitalisering kan støtte forståelse og læring, og ikke. At eksamen åpner for digital lesing og levering er helt ok. Det har likevel vært et gode at elevene har hatt mulighet til å gjøre det viktige forarbeidet, nemlig lesinga av vanskelige fagtekster, i et papirvedlegg. Dette handler både om å støtte forståelse, men det er også en tekstpraksis som er gjenkjennbar fra undervisning, noe eksamen skal være.

At grensesnittet allerede er digitalt, er ikke nok for Utdanningsdirektoratet. Det skal være heldigitalt, for det synes å være en oppfatning at det gir universell utforming. I mitt hode er universell utforming det som skal gi alle mulighet til å vise det de kan som best de kan. De papirkopiene som elevene i dag får av tekstene som de skal vise forståelse av, er ikke til hinder for det. Det betyr jo bare at enda flere får lest i det grensesnittet de henter mest forståelse i.

De som trenger lydstøtte, men ikke har fått på plass NAV-hjelpemiddel, og det er en god del, må nok klare seg selv, i hvert fall om vi skal se til nasjonale prøver, som allerede er blitt så heldigital og fin, men det er så.

Heldigital eksamen er altså mot bedre vitende. En metastudie av 54 studier i perioden 2000-2017 på nettopp den typen av tekster som eksamen i norsk består av, konkluderer med at også elever forstår mer når de leser på papir.

Noen vil hevde at lesevansker i møte med digitale format vil forsvinne når elever og studenter får mer erfaring med det, men det kan snarere se ut til å legge opp til mer overflatisk lesing og mindre forståelse. Det er også studier som har vist at skjermlesere har uttalt større selvtillit enn papirlesere, men at de i praksis har en uorganisert lesestil og forstår mindre enn de som leser på papir.

Nevnte metastudie viste at fordelen ved papirbasert lesing økte når lesinga er tidsbegrensa, noe mye skolearbeid er, og ganske visst eksamen. Fordelen til papir økte også jo høyere tidspresset var. Den økte også jo nyere studiene var, og det betyr at jo yngre elevene våre er, jo mer gjelder dette for dem. I tillegg gjaldt fordelen både informative tekster og en miks av det og narrative tekster, noe jeg vil tro er dekkende for flere eksamensfag. Og forresten, hvis digital-lesing innebar skrolling, økte fordelen til, jepp, papirlesing.

Studien underslår ikke at det er klare fordeler ved digitalt basert læring og vurdering. Den konkluderer heller ikke med at digitalisering i skolen er feilslått. Forfatterne peker imidlertid på at tida er overmoden for å iverksette nødvendige tiltak for å kompensere dette at leseforståelse ser ut til å forverres i takt med mer tilstedeværende teknologi.

Selv om den åpenbare konklusjonen er å utstyre elever med tekster på papir, forsvinner ikke de digitale betingelsene. Mer arbeid må til for å trene elever på hensiktsmessig lesing i digitale medier, i tillegg til at vi trenger en klarere bevissthet om hva det er hensiktsmessig å bruke teknologien til og ikke.

Dette finnes det allerede en god del kunnskap om, men lite tyder på at vi allerede er kommet dit at elevene våre er klare for å vise sluttkompetansen sin i en heldigital eksamen. Derfor er det på høy tid å tråkke på bremsen, så vi ikke sender en bråte elever inn i en eksamenssituasjon der det blir spent bein i stedet for å gi anledning til flere muligheter til å vise bedre forståelse.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: