Forvirret lærer

Erik Aarebrot er gjesteskribent i anledning Fullføringsreformen

Hei Guri Melby, Mathilde Tybring-Gjedde og Turid Kristensen.

Hørte på Politisk Kvarter i dag morges. Og leste nettsaken som fulgte med. Jeg har noen oppfølgingsspørsmål fordi jeg ble så forvirret.

OPPFØLGINGSSPØRSMÅL #1

Guri, Mathilde og Turid, dersom vi alle kan enes om at denne reformen trenger ytterligere utredninger, hvorfor var det maktpåliggende å presentere den for Stortinget i inneværende periode?

OPPFØLGINGSSPØRSMÅL #2

Guri, Mathilde og Turid, ref. formuleringen fra Guris FB-side i går («Utredninga skal gjøres i samråd med berørte aktører»), demonstrerer ikke helgens opphetede debatt at meldingen kunne falt i bedre jord dersom meldingen ble gjort i samarbeid med berørte parter?

OPPFØLGINGSSPØRSMÅL #3

Guri, Mathilde og Turid, i dag kom også en intuitiv gladsak på NRK om utendørssvømmeopplæring, et resultat av endringen i læreplanen fra i fjor høst. Men selv om dette er en gladsak så heller instruktøren litt kaldt vann i årene våre når han sier: «Hvilke resultater fokuset på dette vil gi, vet man nok ikke før om flere tiår. Først da vil man kunne se et eventuelt utslag på drukningsstatistikker.» Sånn er det også med skolereformer. Så hvorfor ønsker dere nå å reformere allerede nå, før vi er ferdige med å implementere, og leeeenge før vi kan se noen forskningsresultater av, forrige endring?

OPPFØLGINGSSPØRSMÅL #4

Guri, Mathilde og Turid, hva mener dere med uttalelsen fra Mathildes FB-side: «Vi i Høyre er tydelige: Vi støtter ikke store kutt i fellesfagene. Men vi mener det er klokt å gi elevene noe større valgfrihet.» (Siden statssekretær Grunde Almeland, er med på bildet, Guri, regner jeg med du stiller deg bak uttalelsen)

Motsetningen til frihet er ikke felles, men tvang. Ville ikke en redeligere dikotomi være grunnlag versus fordypning? Med mindre dere tenker at fellesfagene er tvang selvfølgelig. Da er jeg enig at dere bør kjempe for å endre det, men da er det ryddigere å si det rett ut heller enn å presentere det som noe det ikke er.

OPPFØLGINGSSPØRSMÅL #5

Guri, Mathilde og Turid, hvor mange timer er det som skal kuttes i hvilke fag? Guri, du sier ingen fag skal fjernes. Turid, du sier at du er enig i alt som står i meldingen. Og du Mathilde, sier at man bør rydde plass i timeplanen. Så da blir vel dette et spørsmål om timefordeling og da burde det jo være lett å være konkret.

OPPFØLGINGSSPØRSMÅL #6

Guri, Mathilde og Turid, hvis deres «beskjed til skole-Norge er at dette er starten på en større gjennomgang av fagene og timefordelingen», kan dere sende oss en plan for når og hvordan dette skal foregå? På den måten kan jo både partene og enkeltindividene i skole-Norge få tid og anledning til å forberede de beste svarene.

Håper dere kan hjelpe meg ut av ulendt terreng her.

Gode hilsener,

Erik Aarebrot

Forvirret lærer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: