Nil novi sub sole (Forkynneren kap.1, vers 9)

Fullføringsreformen er en varsla katastrofe. Regjeringen har satt ned en drøss utvalg og såkalte ekspertgrupper på en sjelden ukoordinert måte. Nå drar det seg til og blir pinlig åpenbart at regjering og statsråd ikke forstår den læreplanen som ble innført for en halvtime siden.

Da tenker jeg for eksempel på omtalen av det «nye spennende» faget i VG i går: «Her skal elevene lære om demokrati og likestilling og de skal lære å tenke kritisk og handle etisk og miljøbevisst, oppsummerer Melby». Læreplanen i samfunnskunnskap, eller? Et fag som skal styrke medborgerskapet blir ikke mindre hjelpeløst i møte med forslaget fra Opplæringslovutvalget om å kunne droppe elevråd.

For all del, mange flotte tanker om gjennomføring her. Kudos for å gi folk bedre tid. Bra med overgangstilbud for dem som ikke er kvalifisert. Det er i og for seg også prisverdig å ville vedta en rett til fagbrev eller studiekompetanse, men det vil ikke garantere at det blir mer arbeidsliv på folk, og hva er egentlig i veien med at elever selv tar ansvar for å kvalifisere seg?

Samme dag som denne nyheten slapp, avslutta VG1-klassen jeg har et fire ukers tverrfaglig prosjekt (naturfag, geografi, engelsk, teknologi- og forskningslære, samfunnskunnskap og norsk) som opptil flere faglærere mente var i tråd med læreplanen. Vi mente vi hadde latt elevene både utforske og gå i dybden gjennom real- og samfunnsfaglig datainnhenting, formidlet til oss i vitenskapelige artikler. Så leste jeg altså dette i VG: «Derfor er det viktig med mer fordypning, eleven må få mer tid til å sette seg ordentlig inn i et tema og bli mer vant til krav og arbeidsmåter som de møter igjen i høyere utdanning, sier Melby». Ble litt matt i pelsen. Må innrømme det.

Vi som trodde vi skjønte får heller snu bunken mens vi venter på glitteret fra regjeringa som endelig skal få elevene til å skinne. Sjelden har en regjering i så stor grad demonstrert hvor lite greie de har på terrenget. Men dette er kanskje bare løsmunnet valgkamp.

Hvordan sikrer vi dialog mellom fag uten fellesfag?

Når akademia etterlyser studenter som kan skrive akademisk og lese lengre tekster, da skjønner jeg på fullføringsreformen at løsninga er en «variant» av det faget der vi leser og skriver mest. Det kan bare gå hvis den varianten bidrar til mer lesing og skriving, ikke mindre. Lied-utvalget så for seg at språk- og litteraturhistorie blir programfag. Blir ikke mer lesing og skriving på alle av det heller. Ikke nødvendigvis for de som velger det heller, fordi bare 17 andre har gjort det og skolen derfor ikke har råd til å starte det opp. Sånn blir det gjerne med valgfrihet.

Deilig tanke det med valgfrihet, da. Hvor valgfritt blir det egentlig hvis det også bare er 17 andre som vil ha historie eller fransk? Det blir like valgfritt som fritt skolevalg. Mange 15-åringer sliter allerede med valgene de har. En fordel kan det være for dem som veit sikkert hvor de skal, men hva med de andre? Som heller ikke har foresatte å sparre med, og som for eksempel velger minste motstands vei og ved det sementerer klasseskillet de allerede har fått kjenne mer enn nok på?

I den anledning bare venta jeg på argumentasjonen om sammenheng mellom fullført og bestått og tilknytning til arbeidslivet. Som om det er er matematikk, dette, at om vi bare justerer på krav og innhold, så blir man som ved et trylleslag den arbeidsgivere ønsker seg. Det er jo ikke sånn. Det er en drøss av dem som ikke har fullført som fikk seg et arbeidsliv, og av dem som fullførte som ikke gjorde det. Og det at koplingen mellom fullført og arbeid stort sett passer, betyr ikke at den vil stå seg etter er en radbrekking av videregående opplæring.

Ut med naturfag for å motvirke kreasjonisme og konspitull. Ut med religion og etikk (konfesjonsfritt siden 60-tallet, for dem som lurer, kanskje derfor KrF tilsynelatende ofrer det) for å gi et minimum av felles ståsted mellom folk som tilsynelatende framstår fundamentalt forskjellige. Ut med geografi. Hva skal vi med kunnskap om klima når vi kan synse om bærekraft?

Ut med fremmedspråk. Der er det grammatikk. Det er vanskelig. Ut med kroppsøving og folkehelse. Ut med historie. Historie. Skav det bort, alt som gir fnugg av motstand. Jeg lover. Ingen elev noe sted skal noensinne heretter kunne bli fornærmet av det faktum at en lærer entrer klasserommet for å fortelle dem noe som helst.

Det er bare å få satt ned et nytt ekspertutvalg noe faderlig kvikt. De må finne ut av flere saker og ting, men kan begynne med hvordan sikre rekruttering av lærere til det her. Nå er det nemlig ikke bare jeg som er sur, for å si det sånn.

2 kommentarer om “Nil novi sub sole (Forkynneren kap.1, vers 9)

  1. Allmennkunnskapen skal utraderes, de nye generasjonene skal bli dum, dummere, dummest. Ikke til å tro!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: